Ronald Knol   Organist

BESTEL FORMULIER
Bijna twaalf jaar, tot 2004, was Knol organist van de gereformeerde kerk in Steenwijk. Uit die tijd kent hij ds. Bob Haanstra. ‘De dominee belde mij met de vraag of ik net als een paar andere organisten twee of drie nummers wilde spelen voor de ‘Herinnerings-cd voor het orgel’. Ik stond op het punt om naar Frankrijk af te reizen en hield daarom de boot af. Hij gaf niet op en belde een dag later opnieuw.’


Knol was alsnog verkocht en niet veel later, op 28 augustus 2015 om precies te zijn, zat hij in de voormalig gereformeerde kerk in Steenwijk achter het prachtige Valckx en Vercauteren orgel, dat hij op zijn broekzak kent. Vol vuur speelde hij uiteindelijk in anderhalf uur maar liefst zestien stukken. ‘Ik had zoveel inspiratie’, weet hij nog. Uiteindelijk zijn dertien ervan op zijn solo-cd beland. Een greep uit de nummers: een muzikale mix van Psalm 150 met het Hallelujah van Händel, Gij die alle sterren houdt, Jeruzalem/Door de wereld gaat een woord, Ik ga slapen ik ben moe/Stilte over alle landen en Ruwe stormen mogen woeden.

Orgelspel wordt veelal geassocieerd met Psalmen en Gezangen, weet Knol. Onterecht, zo vindt hij. ‘Ik speel ook stukken van Marco Borsato, Ramses Shaffy et cetera.’ Hij veert op, loopt naar zijn werkkamer, duikt achter zijn orgel en begint te spelen. Zonder bladmuziek uiteraard. Diepe, warme tonen vullen de ruimte. Hij drukt allerlei knoppen in en gaat over op een vrolijke deun. Vliegensvlug razen zijn vingers over de toetsen, terwijl zijn voeten heen en weer schieten over de vele pedalen. Een brok energie, waar de passie vanaf spat. ‘Mijn favoriet? Bach vind ik heel mooi om te spelen. De akkoorden, de settingen, de stijl.’ En hij zet Air van Bach inz.

Haast oneerbiedig zegt Knol: ‘Ik vind het heerlijk om achter dit ding te gaan rammen wanneer ik een vervelende dag heb gehad. Dan ben ik mijn frustraties zo kwijt.’ Plots speelt hij een beetje jazzy-achtig. Improviseren kan de organist als de beste. ‘Ik houd wel van een geintje. Zo kan zelfs het Friese volkslied of het lijflied van Feyenoord voorbijkomen. Zelfs tijdens een kerkdienst. Dat geef sjeu aan het leven. Daarmee prikkel je mensen. Natuurlijk liggen in het kerkelijke mijn roots, maar ik slalom vaak net zo goed even naar het niet-kerkelijke.’

De cd-presentatie van ‘Uit het hoofd, uit het hart’ vond plaats in een afgeladen Brug-Es Kerk te Dwingeloo op 20 Mei 2016. Ook het christelijk mannenkoor Edoza uit Sneek en, hoe kan het ook haast anders, pianist Harold Kooij, werkten aan deze bijzondere avond mee.


( tekst bron: interview Hoogeveensche Courant )